«وانیل وانیله»
(گیاهی است از تیره ثعلب)
این گیاه بیشتر در آمریکای مرکز میروید و در بعضی نقاط دیگر پرورش داده میشود. میوهی درازی دارد که درازی آن به پانزده سانتیمتر میرسد. از این میوه مادهای به نام وانیلین استخراج میکنند که معطر است و در شیرینی سازی و مرباجات و بعضی غذاهای دیگر برحسب سلیقه طباخ به کار برده میشود. ساقه این گیاه به اشیاء یا گیاهان اطراف خود میپیچد و از آنها بالا میرود. اندام مورد نیاز این گیاه میوهی آن است و این میوه را وانیل میگویند که دارای بوی مطبوع و قوی میباشد و طعم آن مختصری شیرین است. درون میوه دانههای کوچک سیاهرنگ دارد. وانیل دارای مقداری مواد چرب و مقداری مواد رزینی و املاح آلی و کانی و مواد معطر است که مهمترین آنها وانیلین میباشد. این ماده در آب گرم محلول و در آب سرد کمتر حل میشود و در روغنها به خوبی حل میشود. مزاج آن را بعضی سردو خشک و بعضی گرم و خشک دانستهاند. مردم قدیم اروپا و آمریکا این ماده را بعنوان مقوی و نیرو دهندهی قوای تناسلی و سایر اندامهای بدن به کار میبردهاند، در صورتیکه وانیل مادهای مضعف و بیحال کننده است و چنانچه به مقدار زیاد خورده شود فلجکننده اعصاب و اندامهای بدن و قوای تناسلی است، میل جنسی را ممکن است به ظاهر و به طور موقت تحریک کند اما در کل تضعیف مینماید و به خصوص اگر به تنهایی مصرف گردد[1]. شیرینیهایی را که به آنها وانیلین میزنند باید کمتر مصرف کرد و یا همراه آنها مقداری دارچین و زنجبیل خورده شود تا از مضار وانیلین تا حدودی جلوگیری بعمل آید.
3 چنین خاصیتی در بعضی موارد مرفین بخوبی آشکار است به خصوص در مزاجهای سرد.